W dniu 11 maja b.r. KOBIETY PODHALA i inne zainteresowane gospodynie spotkały się w Bibliotece, aby podzielić się ziołami i pomysłami na zdrową żywność. Spotkanie było okazją do wymiany przepisów na potrawy i soki, zawierające zioła, które można zbierać w maju i, jak to twierdziły znawczynie, koniecznie przed wschodem słońca.
Każda uczestniczka przyniosła swoje zioła i przetwory z nich oraz podała swój przepis.
Oto kilka przepisów:
1.Miód z mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale).
600 kwiatków
2 kg cukru
2 litry wody
3 cytryny
Kwiaty zbierać w słoneczny dzień. Potem je z wodą i cytrynami w całości zagotować przez 15 minut. Trzymać 12 godzin, po czym sok wycisnąć na druszlaku. Następnie gotować z cukrem. Jeśli chcemy osiągnąć konsystencję miodu, gotujemy minimum 1 gidzinę, a jeśli syrop to mniej. Mniszek lekarski zabija komórki rakowe. Na kurzajki pomaga mleczko z łodygi mniszka.
2.Miód z mniszka lekarskiego robiony przez pszczoły, majowy, najlepszy na przeziębienia
3.Syrop z pigwy – pigwę pokroić i przesypywać cukrem (pigwa – cukier, pigwa – cukier)
4.Macierzanka (Thymus) – oczyszcza organizm, uśmierza ból przy menstruacji, leczy bóle żołądkowe, ma zastosowanie do przemywania cery, do kapieli
5.Mięta pieprzowa ogrodowa (Mentha × piperita) – robi się z niej herbatę (może być suszona), dodaje do wody mineralnej, do barszczu białego, do baraniny.
Przepis na zoproskę z mietą: makę zaczerwienić na suchej patelni i zalać wodą z miętą i czosnkiem. Podawać z ziemniakami lub chlebem
6.Liść czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum)– kwitnie na biało. Można go dodawać do sosów, bardzo dobra jest jajecznica z dodatkiem tego liścia.
7.Pędy sosny (Pinus) czyli tak zwane „mojki”. Z nich się robi syrop dla dzieci „Pini”. Pedy zbiera się w maju (stąd nazwa – mojki), najlepsze te zwrócone do słońca. Zasypuje się je cukrem warstwami, (można ubijać drewniamym końcem tłuczka) i odstawia, aż puści się z nich sok. Zakrywa się gazą, a nie zakręca pokrywką. Potem się odcedza i można dodać miodu (dla dzieci) lub kieliszek 75% spirytusu (dla dorosłych). Przelewa się sok do ciemnych słoiczków lub jasne owija się, żeby nie docierało do nich słońce.
8.Sok z malin leśnych (Rubus idaeus). Przepis: ubić maliny tłuczką drewnianą. Dodać tyle cukru ile jest soku. Trzeba czekać, aż wyjdą szumowiny. Można zapasteryzować ale można też włożyć sok do zamrażarki – on nie zamarznie.
9.Sok z kwiatu czarnego bzu (Sambucus nigra) – jak zakwitnie czarny bez, to wtedy zamieścimy zdjęcie i przepis na ten sok.
10.Melisa (Melissa officinalis) – do herbaty i do wody
11.Lubczyk (Levisticum officinale) – dodaje się do zupy, do mięs, można zamrozić na zimę.
12.Pokrzywa (Urtica) – dodaje się do jaecznicy, do wody, robi się herbatę.
Na koniec zajęć próbowałyśmy jajecznicę z pokrzywą. I tu były zastosowane dwa sposoby smażenia jajecznicy z pokrzywą.
1.Najpierw należy podsmażyć pokrzywę na maśle a potem wbić jajka
2.Najpierw wbić jajka na patelnię, a w momencie, kiedy się zaczynają ścinać, dodać drobno posiekaną pokrzywę.
3.No i trzecia wersja: do jajecznicy z pokrzywą dodano liść czosnku niedźwiedziego. Co za wspaniały smak. Mówię Wam.
SMACZNEGO!!!
Dziękuję wszystkim za przyniesione przetwory, dzielenie się przepisami, za obecność i wspólne smażenie i zjedzenie zdrowej jajecznicy z pokrzywą. – Józefa Kolbrecka – Prezeska Stowarzyszenia KOBIETY PODHALA
Zdjęcia JK