Reklama
Reklama
Portal e-usług bibliotecznych
Reklama
Zakup nowości wydawniczych do bibliotek
Reklama
Zapraszamy do korzystania z e-booków - libra.ibuk.pl
Reklama
Reklama

Licznik odwiedzin

Dzisiaj40
Wczoraj112
W tym tygodniu246
W tym miesiącu1450
Ogółem173900
Naszą witrynę przegląda teraz 13 gości 

Bańska Niżna Biały Dunajec Bór Brzegi Bukowina Tatrzańska Chochołów Czarna Góra Czarny Dunajec Czerwienne Gliczarów Górny Groń Kolbuszowa Małe Ciche Nowy Targ Olszówka k. Mszany Poronin Rogoźnik Szaflary Witów Zakopane Następna próba 19 maja b.r. o godz.

W dniu 11 maja b.r. KOBIETY PODHALA i inne zainteresowane gospodynie spotkały się w Bibliotece, aby podzielić się ziołami i pomysłami na zdrową żywność. Spotkanie było okazją do wymiany przepisów na potrawy i soki, zawierające zioła, które można zbierać w maju i, jak to twierdziły znawczynie, koniecznie przed wschodem słońca.

W dniu 11 maja b.r. KOBIETY PODHALA i inne zainteresowane gospodynie spotkały się w Bibliotece, aby podzielić się ziołami i pomysłami na zdrową żywność. Spotkanie było okazją do wymiany przepisów na potrawy i soki, zawierające zioła, które można zbierać w maju i, jak to twierdziły znawczynie, koniecznie przed wschodem słońca.

Każda uczestniczka przyniosła swoje zioła i przetwory z nich oraz podała swój przepis.

Oto kilka przepisów:

1.Miód z mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale).

  • 600 kwiatków
  • 2 kg cukru
  • 2 litry wody
  • 3 cytryny

Kwiaty zbierać w słoneczny dzień. Potem je z wodą i cytrynami w całości zagotować przez 15 minut. Trzymać 12 godzin, po czym sok wycisnąć na druszlaku. Następnie gotować z cukrem. Jeśli chcemy osiągnąć konsystencję miodu, gotujemy minimum 1 gidzinę, a jeśli syrop to mniej. Mniszek lekarski zabija komórki rakowe. Na kurzajki pomaga mleczko z łodygi mniszka.

2.Miód z mniszka lekarskiego robiony przez pszczoły, majowy, najlepszy na przeziębienia

3.Syrop z pigwy – pigwę pokroić i przesypywać cukrem (pigwa – cukier, pigwa – cukier)

4.Macierzanka (Thymus) – oczyszcza organizm, uśmierza ból przy menstruacji, leczy bóle żołądkowe, ma zastosowanie do przemywania cery, do kapieli

5.Mięta pieprzowa ogrodowa (Mentha × piperita) – robi się z niej herbatę (może być suszona), dodaje do wody mineralnej, do barszczu białego, do baraniny.

Przepis na zoproskę z mietą: makę zaczerwienić na suchej patelni i zalać wodą z miętą i czosnkiem. Podawać z ziemniakami lub chlebem

6.Liść czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum)– kwitnie na biało. Można go dodawać do sosów, bardzo dobra jest jajecznica z dodatkiem tego liścia.

7.Pędy sosny (Pinus) czyli tak zwane „mojki”. Z nich się robi syrop dla dzieci „Pini”. Pedy zbiera się w maju (stąd nazwa – mojki), najlepsze te zwrócone do słońca. Zasypuje się je cukrem warstwami, (można ubijać drewniamym końcem tłuczka) i odstawia, aż puści się z nich sok. Zakrywa się gazą, a nie zakręca pokrywką. Potem się odcedza i można dodać miodu (dla dzieci) lub kieliszek 75% spirytusu (dla dorosłych). Przelewa się sok do ciemnych słoiczków lub jasne owija się, żeby nie docierało do nich słońce.

8.Sok z malin leśnych (Rubus idaeus). Przepis: ubić maliny tłuczką drewnianą. Dodać tyle cukru ile jest soku. Trzeba czekać, aż wyjdą szumowiny. Można zapasteryzować ale można też włożyć sok do zamrażarki – on nie zamarznie.

9.Sok z kwiatu czarnego bzu (Sambucus nigra) – jak zakwitnie czarny bez, to wtedy zamieścimy zdjęcie i przepis na ten sok.

10.Melisa (Melissa officinalis) – do herbaty i do wody

11.Lubczyk (Levisticum officinale) – dodaje się do zupy, do mięs, można zamrozić na zimę.

12.Pokrzywa (Urtica) – dodaje się do jaecznicy, do wody, robi się herbatę.


Na koniec zajęć próbowałyśmy jajecznicę z pokrzywą. I tu były zastosowane dwa sposoby smażenia jajecznicy z pokrzywą.

1.Najpierw należy podsmażyć pokrzywę na maśle a potem wbić jajka

2.Najpierw wbić jajka na patelnię, a w momencie, kiedy się zaczynają ścinać, dodać drobno posiekaną pokrzywę.

3.No i trzecia wersja: do jajecznicy z pokrzywą dodano liść czosnku niedźwiedziego. Co za wspaniały smak. Mówię Wam.

SMACZNEGO!!!

Dziękuję wszystkim za przyniesione przetwory, dzielenie się przepisami, za obecność i wspólne smażenie i zjedzenie zdrowej jajecznicy z pokrzywą. – Józefa Kolbrecka – Prezeska Stowarzyszenia KOBIETY PODHALA

Zdjęcia JK

 


Share
drukuj Drukuj | powiadom znajomego Email | odwiedzin: 589
 

sierpnia

15

środa

Znajdź na stronie

Reklama
Reklama
Reklama
W jakich wydarzeniach organizowanych przez Bibliotekę chciałbyś wziąć udział?
 

Biblioteka w mediach

Copyright © 2018 Gminna Biblioteka Publiczna w Białym Dunajcu. Wszelkie prawa zastrzeżone.