W niedzielę palmową – 20 marca 2016 roku Kobiety Podhala zebrały się w gościnnym pensjonacie „GROŃ”, którego sympatyczna właścicielka Pani Renata zaprezentowała tę trudną sztukę. Wspólnie upiekłyśmy 4 bochenki chleba z różnymi dodatkami.
Poniżej podajemy przepisy na dobry ziarnisty chleb:
I.Chleb razowy:
Trzeba wsypać do misy 1300 gram różnego rodzaju mąki (mąka razowa 2000 – ok. 400 – 500 g, mąka żytnia 720 – ok. 400 gram, mąka pszenna – jaką się ma na stanie, może być 450-tka, dosypać do łącznej wagi 1300 g. ). Dodać 2 łyżki stołowe soli i 2 łyżki stołowe cukru. Pokruszyć do tego 1 paczkę (100 g.) drożdży i wlewać powoli 1 litr ciepłej wody na miejsce, gdzie są pokruszone drożdże, ciągle w tym miejscu mieszając. Uwaga!!! Nie mieszać całej zawartości mąki, tylko w tym miejscu, gdzie są drożdże. Odłożyć aż się zaczną robić bąbelki.
Jak wyrośnie, mieszamy i dosypujemy:
1.płatki owsiane
2.podprażony słonecznik z siemieniem lnianym
3.czarnuszkę
4.sezam
5.migdały
6.dynię
według uznania. Mieszamy i dodajemy powoli ok. 1 litra wody, żeby uzyskać odpowiednią luźną konsystencję. Trzeba mieszając napowietrzać, następnie pogłaskać i zostawić na ok. 1 godzinę, żeby wyrosło.
Nasmarować brytfannę olejem i posypać mąką 2000, potem obsypać tymi ziarnami, które dawało się do chleba. A to wszystko po to, żeby po upieczeniu łatwo wysunął się z brytfanki.
Wkładamy chleb do formy, po wierzchu posypujemy mąką 2000 i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1 godz., żeby wyrósł do wysokości brytfanny.
Po godzinie wkładamy chleb do piekarnika na 200 stopni C., pieczemy godzinę i 15 minut. Wskazane, żeby włączyć czasomierz (jak ktoś ma).
Po wyjęciu z piekarnika wysuwamy chleb z brytfanki, żeby nie zawilgł i kładziemy luźno na stole.
II.Chleb z kaszą – pęcakiem:
Przepis na ciasto, jak wyżej. Jako dodatki stosujemy, oprócz ziaren, pęcak ugotowany i pietruszkę zieloną suszoną.
III.Chleb na słodko
Jako dodatki stosujemy sparzone wrzątkiem śliwki suszone i morele.
Życzymy smacznego!!!
Dziękujemy Pani Renacie za miło i pracowicie spędzony czas, za poczęstunek i serce, z jakim nas przyjęła.
Dziękujemy też Bożenie Świderskiej – Środzie za pomysł zrobienia takich warsztatów.
Tekst i przepis robiony w trakcie pokazu sporządziła Józefa Kolbrecka.
Zdjęcia: Ewa Kolbrecka i Małgorzata Babiarz.