- Kurczak w sosie musztardowym z marchewką i brokułami przygotowany przez Prezeskę Józefę Kolbrecką
- Bułeczki drożdżowe w wykonaniu Wiceprezes Stowarzyszenia Janiny Pępkowskiej
W międzyczasie, kiedy potrawy gotowały się na parze, a ciasto drożdżowe rosło, Panie: Paulina Ruta Prezes Polskiego Stowarzyszenia Nordic Walking (zam. w Złotoryi) oraz Halina Olejniczak z Kościelisk, pokazały nam zalety tej dyscypliny sportowej i uczyły nas prawidłowego chodzenia z kijkami.
Dziękujemy uczestnikom naszego wydarzenia na czele z panią Sołtys Anią Polak, mieszkańcom Gliczarowa Dolnego oraz przybyłym gościom z Białego Dunajca i Leszczyn. Dziękujemy także Ochotniczej Straży Pożarnej z Gliczarowa Dolnego za bezpłatne udostępnienie sali. Główną organizatorką posiadów była Janina Pępkowska – Wiceprezes Stowarzyszenia KOBIETY PODHALA
Posiady odbyły się w ramach Projektu:
Inkubator Inicjatyw
Organizator:
Stowarzyszenie wARTko
Finansowanie:
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2014
Środki własne Stowarzyszenia wARTko
(PRZEPISY KULINARNE):
Przepis na bułeczki drożdżowe z parowaru
Składniki:
- 10 deko drożdży
- 1 kg mąki
- 5 jajek
- Niepełna szklanka mleka
- 1 kostka margaryny
- 1 kostka masła
- 3 duże łyżki cukru
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i połowę letniego mleka (mleko ma być letnie z ciepłego miejsca lub podgrzane z lodówki). Wymieszać i czekać aż zrobi się podwójna objętość. W tym celu trzymać w ciepłym miejscu. 1 kg mąki wysypać na miskę, jajka roztrzepać mikserem i do jajek wlewać powoli 1 kostkę roztopionej i ostudzonej margaryny, cały czas mieszając. Do wsypanej na miskę mąki nasypać cukier – 2 łyżki stołowe, wlewać margarynę wymieszaną z jajkami oraz rozpuszczone wcześniej drożdże. Ciasto wyrabiać aż do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki i od miski. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia (ok. ½ godz.) ciasto ma być przykryte ściereczką i ma być pozostawione w ciepłym pomieszczeniu. Ciasto ma przybrać podwójną objętość – tak ma wyrosnąć. Potem robimy z niego bułeczki i gotujemy na parze ok. 15 minut. Ugotowane bułeczki polewamy rozpuszczonym do różowości masłem lub polewamy na słodko – sosem toffi, truskawkowym, lub innym.
Smacznego!!!
Przepis Janiny Pepkowskiej.
Przepis na kurczaka w sosie chrzanowym wzięto ze strony internetowej: http://kotlet.tv/musztardowy-kurczak-z-warzywami/
Tekst: Józefa Kolbrecka
Zdjęcia: Piotr Semberecki