Zbliża się czas wiosenno-letnich intensywnych prac polowych i leśnych. W tym właśnie czasie rolnicy są narażeni na kontakt z kleszczami, które są nosicielami boreliozy lub kleszczowego zapalenia mózgu. Kleszcze występują w lasach, w zaroślach, na łąkach, ogrodach przydomowych.
Często rolnicy z powiatu tatrzańskiego pracują przy wyrębie drzew w lesie, gdzie istnieje największe ryzyko kontaktu z kleszczem.
Drugą grupą osób narażoną na ukąszenia przez kleszcze są bacowie i juhasi zajmujący się wypasem owiec na hali.
W roku 2018 i 2019 na terenie naszego powiatu odnotowano po 2 przypadki wystąpienia boreliozy. Borelioza często powoduje bardzo groźne zmiany w układzie nerwowym, zapalenie stawów lub zapalenie mięśnia sercowego dlatego leczenie jest trudne i długotrwałe.
Warto zapoznać się z zaleceniami jakie należy przestrzegać wybierając się do pracy w polu lub w lesie:
- należy szczelnie okrywać ciało odzieżą ochronną - długa koszula, spodnie z długimi nogawkami, skarpety i obuwie kryjące,
- należy stosować okrycie głowy,
- jeśli nie ma potrzeby nie spacerować w wysokiej trawie i nie siadać w trawie,
- można stosować środki odstraszające kleszcze,
- zawsze po spacerze lub pracy sprawdzić dokładnie swoje ciało i osób które z nami przebywały.
Podsumowując, borelioza stanowi duże zagrożenie dla osób pracujących w gospodarstwie. Jednak nie ma możliwości całkowitego wyeliminowania zagrożenia związanego z kontaktem z kleszczami. Jeśli będziemy stosować powyższe zasady pozwoli nam to na zminimalizowanie ryzyka zachorowania na boreliozę.
Informacje o prawidłowym usuwaniu kleszcza:
- uchwycić kleszcza pęsetą tuż przy skórze ,
- wyciągnąć kleszcza pionowo,
- miejsce po ukąszeniu przemywamy płynem dezynfekującym i przez kilka dni obserwujemy czy na skórze nie pojawiły się zmiany, w przypadku zmian należy udać się do lekarza,
- nie wolno łapać kleszcza w najgrubszym miejscu za odwłok, gdyż w skórze pozostanie główka,
- nie należy kleszcza smarować tłuszczem, ciągnąć na boki i wykręcać.
Renata Żytko pracownik Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Placówce Terenowej Zakopane.