„Mało nas, mało nas do pieczenia chleba” – kurs pieczenia chleba

21 marca 2016

W niedzielę palmową – 20 marca 2016 roku Kobiety Podhala zebrały się w gościnnym pensjonacie „GROŃ”, którego sympatyczna właścicielka Pani Renata zaprezentowała tę trudną sztukę. Wspólnie upiekłyśmy 4 bochenki chleba z różnymi dodatkami.

 Poniżej podajemy przepisy na dobry ziarnisty chleb:

 

 

I.Chleb razowy:

Trzeba wsypać do misy 1300 gram różnego rodzaju mąki (mąka razowa 2000 – ok. 400 – 500 g, mąka żytnia 720 – ok. 400 gram, mąka pszenna – jaką się ma na stanie, może być 450-tka, dosypać do łącznej wagi 1300 g. ). Dodać 2 łyżki stołowe soli i 2 łyżki stołowe cukru. Pokruszyć do tego 1 paczkę (100 g.) drożdży i wlewać powoli 1 litr ciepłej wody na miejsce, gdzie są pokruszone drożdże, ciągle w tym miejscu mieszając. Uwaga!!! Nie mieszać całej zawartości mąki, tylko w tym miejscu, gdzie są drożdże. Odłożyć aż się zaczną robić bąbelki.

Jak wyrośnie, mieszamy i dosypujemy:

1.płatki owsiane

2.podprażony słonecznik z siemieniem lnianym

3.czarnuszkę

4.sezam

5.migdały

6.dynię

według uznania. Mieszamy i dodajemy powoli ok. 1 litra wody, żeby uzyskać odpowiednią luźną konsystencję. Trzeba mieszając napowietrzać, następnie pogłaskać i zostawić na ok. 1 godzinę, żeby wyrosło.

Nasmarować brytfannę olejem i posypać mąką 2000, potem obsypać tymi ziarnami, które dawało się do chleba. A to wszystko po to, żeby po upieczeniu łatwo wysunął się z brytfanki.

Wkładamy chleb do formy, po wierzchu posypujemy mąką 2000 i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1 godz., żeby wyrósł do wysokości brytfanny.

Po godzinie wkładamy chleb do piekarnika na 200 stopni C., pieczemy godzinę i 15 minut. Wskazane, żeby włączyć czasomierz (jak ktoś ma).

Po wyjęciu z piekarnika wysuwamy chleb z brytfanki, żeby nie zawilgł i kładziemy luźno na stole.

II.Chleb z kaszą – pęcakiem:

Przepis na ciasto, jak wyżej. Jako dodatki stosujemy, oprócz ziaren, pęcak ugotowany i pietruszkę zieloną suszoną.

III.Chleb na słodko

Jako dodatki stosujemy sparzone wrzątkiem śliwki suszone i morele.

Życzymy smacznego!!!

Dziękujemy Pani Renacie za miło i pracowicie spędzony czas, za poczęstunek i serce, z jakim nas przyjęła.

Dziękujemy też Bożenie Świderskiej – Środzie za pomysł zrobienia takich warsztatów.

Tekst i przepis robiony w trakcie pokazu sporządziła Józefa Kolbrecka.

Zdjęcia: Ewa Kolbrecka i Małgorzata Babiarz.



Drukuj