Konkurs potraw regionalnych w Bibliotece

29 października 2013

Pytomy piyknie sprógujcie: Ciepły moskol z masłem, stuka, borsc, bryndzoska, kwaśne ogórecki i nalewka z becki

Jo przecie mojego tak bardzo miyłujem

Ze co dzień mu bryjke na mleku gotujem

Jak sie słonko schyli nalewom mu wina

Zaroz jego i moja weselso wtej mina

Na zdrowie!!!

(autor: Janina Bentkowska)

W dniu 27 października b.r. w naszej Bibliotece odbył się konkurs potraw regionalnych "Tradycyjny Smak LGD". W konkursie wzięły udział 3 sołectwa: Biały Dunajec, Gliczarów Dolny i Leszczyny.

Komisja Konkursowa w składzie:

1.      Krystyna Zabrzewska

2.      Anna Wypychowska

3.      Helena Świder

4.      Zofia Skupień

5.      Sabina Tylka


oceniła 47 potraw. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Leszczyny (Jacek Bobak, Zofia Krupa, Magdalena Pawlikowska, Helena Stopka z mężem)– 26 potraw: Gicol jagnięco, tarcioki ze skwarkami, kapusta kisono, zoproska z kminkiem i grulami, polywka baranio z grulami, hałuski ze skwarkami, hałuski z borowikami, Borsc na kwaśnym mlyku, moskol z masłem cosnokowym, moskol z oscypkiem, talorki, swojskie wędliny (pasztet, salceson, kiska), mocarella po góralsku (solony bundz), grule masonce bockiem z kwaśnym mlykiem, grule masonce masłem z cebulom, tarcioki z baraninom, kapusta góralsko, jabłka piecone w sabaśniku, podpinki marynowane, ogórki kisone, babka drozdzowo posypano cukrem, babka drozdzowo zawijano z marmuladom, jabłecznik, syrnik, kluska kasiano z omastom.

Gliczarów Dolny  (Janina Pępkowska i Tomasz Pępkowski)- 12 potraw: pomidor z buncem na pierzynce z konicynki leśnej, borsc na zyntycy z tarciokami, udziec jagnięcy na płacie z korpiela w sosie winnym z warzywami, hałuski z owocami leśnymi aromatyzowane wiśniówką, sakwy z bryndzy, rydze z hałuskami, babka drozdzowo, kołoc z serem, smolec, kluski łykawicne, salceson i kaszanka, kapusta góralsko.

Biały Dunajec (Janina Bentkowska i Anna Sieczka) - 9 potraw: Borsc na wędzonej słabiźnie z jojkiem, stucka z prosięcia z grulkami, kapusta góralsko zasmazono, fizola z omastom, hałuski z bryndzom, moskole z cosnokiem i masłem, babka ze skorusom pieconom, luboskowe winecko.

Komisja Konkursowa podkreśla  bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej.  Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn.
Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie.
W tegorocznej edycji Konkursu sołectwa zostały wyróżnione za :

1. Danie mięsne - Leszczyny za gicol jagnięcom i Gliczarów Dolny za udziec jagnięcy na płacie z korpiela w sosie winnym z warzywami

2. Danie mączne - Biały Dunajec za moskole;

3. Wypiek -Biały Dunajec i Gliczarów Dolny;

4. Przystawka - Leszczyny i Gliczarów Dolny za sery

5. Jeden z produktów zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych przez PLGD - Biały Dunjec za kapustę po góralsku.

Komisja konkursowa przydzieliła trzy nagrody dla Gliczarowa Dolnego, Leszczyn i Białego Dunajca.
Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.

 

 

Drukuj