Warsztaty tańca góralskiego dla dorosłych, przebieg i zakończenie

26 czerwca 2019

Zakończyliśmy kurs tańca góralskiego dla dorosłych. Warsztaty trwały od 5 kwietnia do 22 czerwca. Próby, pod kierownictwem znanych instruktorów regionalnych Ewy i Janusza Gaculaków cieszyły się, jak zawsze dużym powodzeniem.

Wprawdzie do nauki zapisało się 50 osób, ale nie wszyscy wytrwali do końca, jednak średnio we wszystkich zajęciach brały udział po 24 osoby. 


W tych warsztatach uczestniczyli mieszkańcy następujących miejscowości:

Bańska Wyżna – 2, Białka Tatrzańska 4, Biały Dunajec – 7, Bukowina Tatrzańska – 9, Ciche – 1, Czerwienne – 5, Gliczarów Dolny – 2, Leszczyny – 2, Murzasichle – 1, Naprawa – 2, Nowe Bystre – 1, Raba Wyżna – 2, Rogoźnik – 1, Szaflary – 2, Witów – 1, Wola (koło Oświęcimia) – 1, Zakopane – 5, Zaskale – 1, Ząb – 1.


 Dziękujemy młodym muzykantom za przygrywanie do tańca podczas prób i na zakończeniu kursu.

W projekcie była zatrudniona opiekunka do dzieci dla tych rodziców, którzy bez tej możliwości nie mogliby brać udziału w naszych warsztatach.

 



 

alt

 

 
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Operacja pt. „Wyzdajoj się, zjedz zdrowo, a potem se zatońc – a dzieckiem ftosi Ci sie zajmie – regionalne warsztaty dla dorosłych” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 Cel operacji „Zwiększenie aktywności organizacji w realizacji celów statutowych poprzez integrację osób na podobnym etapie życia – młodych rodziców z obszaru Podhalańskie LGD połączoną edukacją w zakresie kultury, twórczości oraz dóbr Podhala i utworzenie nieformalnej grupy rodziców żyjących na Podhalu i chcących kultywować lokalne dziedzictwo”.


 Przewidywane wyniki operacji:

 

 Przeprowadzenie 5 szkoleń (Warsztaty malowania chust góralskich, warsztaty wiązania strzępków (frędzli) do chust góralskich, warsztaty tańca góralskiego dla dorosłych, warsztaty cyfrowania (wyszywania portek góralskich, warsztaty przyrządzania zdrowych posiłków z wykorzystaniem produktów lokalnych)

 

 Przeszkolenie 88 osób

 

 

Tekst: Halina Stoch, Józefa Kolbrecka

Zdjęcia: Krystyna i Dawid Bafia







 

Drukuj