Relacja z przebiegu warsztatów przyprawiania strzępków (frędzli) do chust góralskich

19 czerwca 2019

W dniu 07 czerwca b.r. zakończyliśmy szesnastogodzinny kurs przyprawiania strzępków (frędzli) do chust góralskich. Uczestniczki w liczbie 25 przyjeżdżały do Białego Dunajca z następujących miejscowości:

Białka Tatrzańska 1, Biały Dunajec 6, Brzegi 2, Dzianisz 1, Gliczarów Dolny 1, Harenda 1, Klikuszowa 1, Kościelisko 1, Leszczyny 2, Maruszyna 1, Murzasichle 1, Nowy Targ 1, Poronin 1, Ratułów 1, Sierockie 1, Zakopane 3



alt

 
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja pt. „Wyzdajoj się, zjedz zdrowo, a potem se zatońc – a dzieckiem ftosi Ci sie zajmie – regionalne warsztaty dla dorosłych” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 Cel operacji „Zwiększenie aktywności organizacji w realizacji celów statutowych poprzez integrację osób na podobnym etapie życia – młodych rodziców z obszaru Podhalańskie LGD połączoną edukacją w zakresie kultury, twórczości oraz dóbr Podhala i utworzenie nieformalnej grupy rodziców żyjących na Podhalu i chcących kultywować lokalne dziedzictwo”.

 Przewidywane wyniki operacji:

 Przeprowadzenie 5 szkoleń (Warsztaty malowania chust góralskich, warsztaty wiązania strzępków (frędzli) do chust góralskich, warsztaty tańca góralskiego dla dorosłych, warsztaty cyfrowania (wyszywania portek góralskich, warsztaty przyrządzania zdrowych posiłków z wykorzystaniem produktów lokalnych)

 Przeszkolenie 88 osób




Drukuj