Zakończyły się warsztaty cyfrowania portek góralskich.

30 kwietnia 2019

W dniu 12 kwietnia b.r. zakończono kurs cyfrowania portek góralskich. Uczestnicy (zarówno panie jak i panowie) reprezentowali następujące miejscowości:  Biały Dunajec - 2, Bór - 2, Gliczarów Dolny - 1, Klikuszowa - 1, Leszczyny - 2, Leśnica - 1, Morawczyna - 1, Murzasichle - 3, Ratułów -1, Zakopane - 4, Ząb - 2

Pani Bożena Body uczyła trudnej sztuki cyfrowania portek. Na naszych oczach powstawały piękne wzory parzenic, ślimoków I innych ozdób. W warsztatach brali udział również panowie, co bardzo cieszy, bo to przecież szycie portek góralskich to dawniej typowo męski zawód. Niektórzy uczestnicy na zajęciach wyszyli zdobienia na “porteckak” dla swoik syneczków.

 Pisali o nas:

 https://goral.info.pl/?s=wyzdajoj+sie

http://24tp.pl/n/56585

 

Dziękuję wszystkim za udział w tych pierwszych zajęciach w ramach Projektu: “WYZDAJOJ SIE, ZJEDZ ZDROWO A POTEM SE ZATOŃC – A DZIECKIEM FTOSI CI SIE ZAJMIE”
 

 
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja pt. „Wyzdajoj się, zjedz zdrowo, a potem se zatońc – a dzieckiem ftosi Ci sie zajmie – regionalne warsztaty dla dorosłych” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Cel operacji „Zwiększenie aktywności organizacji w realizacji celów statutowych poprzez integrację osób na podobnym etapie życia – młodych rodziców z obszaru Podhalańskie LGD połączoną edukacją w zakresie kultury, twórczości oraz dóbr Podhala i utworzenie nieformalnej grupy rodziców żyjących na Podhalu i chcących kultywować lokalne dziedzictwo”.

Przewidywane wyniki operacji:

Przeprowadzenie 5 szkoleń (Warsztaty malowania chust góralskich, warsztaty wiązania strzępków (frędzli) do chust góralskich, warsztaty tańca góralskiego dla dorosłych, warsztaty cyfrowania (wyszywania portek góralskich, warsztaty przyrządzania zdrowych posiłków z wykorzystaniem produktów lokalnych)

Przeszkolenie 88 osób

 

Poniżej galeria zdjęć z przebiegu warsztatów.

Tekst i zdjęcia: Józefa Kolbrecka i Halina Stoch






 

Drukuj