Festiwal Zup Wszelakich

21 czerwca 2016

20 czerwca 2016 roku Kobiety Podhala spotkały się w Bibliotece, żeby zatwierdzić wykonanie budżetu za 2015 rok oraz zrealizować kolejne zobowiązanie czyli Festiwal Zup Wszelakich.

Poniżej przepisy wg naszych Kobiet:


Żurek wg Janiny Pępkowskiej:

Żurek na zakwasie, z dodatkiem rozmarynu i bazylii (jeśli ktoś lubi) oraz biała kiełbasa

 

Zupa porowo-ziemniaczana wg Kasi Walczak:

2 pory (ale tylko biała część), 200 gram ziemniaków pokrojonych w plasterki podsmażyć na patelni, dodać ½ litra mleka i szklankę wody + imbir, gałka muszkatałowa i kolendra, sól i pieprz. Zagotować, zmiksować i udekorować. Dekoracja: boczek pokrojony w słupki i zieloną część pora, pokrojoną w piórka podsmażyć. Posypać tę zupę kremową.

Zupa z sałaty na kwaśnym mleku, śmietanie i maślance wg Heli Stopki i Ani Wójtowicz:

Sałatę poszarpać na kawałki, odgotować i wodę wylać, żeby sałata nie była gorzka. Następnie wrzucić do miksu kwaśnego mleka, śmietany i maślanki i zagotować. Dodać sól i pieprz do smaku. Omaścić boczkiem lub słoniną. Osobno ugotować ziemniaki. Do zupy można dolać wody z ziemniaków, tej zagęszczonej ze spodu (ziemniaczanki). Sałatę można gotować też na zyntycy.

Zupa jabłkowa z lanym ciastem (garus – po świętokrzysku) wg Irenki Szandor:

Obrane i wydrążone jabłka gotować przez 5 minut, zmiksować, przyprawić goździkiem, cynamonem z dodatkiem 1 łyżeczki maki ziemniaczanej zmieszanej ze słodką śmietaną. Posłodzić do smaku. Następnie dodawać lane ciasto (jak do rosołu).

Zoproska kminkowa wg Heli Stopki i Ani Wójtowicz:

Kminek ugotować na wodzie, potem dodać zasmażkę (mąka zasmażona na maśle lub na oleju, jeśli jest post). Można dodać śmietanę. Ziemniaki ugotować osobno. Do zupy kminkowej można dodać ziemniaczaną wodę – grulankę.

Smacznego!!!

 

 

 

 

Drukuj