OSP w Gliczarowie Dolnym – gościnna i przyjazna inicjatywom oddolnym – realizacja miniprojektu p.n.: Promocja zdrowej żywności poprzez naukę gotowania na parze i pokaz zdrowej regionalnej żywności.

12 czerwca 2015

W dniu 6 czerwca b.r. Stowarzyszenie KOBIETY PODHALA zorganizowało warsztaty kulinarne, polegające na pokazie gotowania w parowarze zdrowej żywności. W menu znalazły się:

W międzyczasie, kiedy potrawy gotowały się na parze, a ciasto drożdżowe rosło, Panie: Paulina Ruta Prezes Polskiego Stowarzyszenia Nordic Walking (zam. w Złotoryi) oraz Halina Olejniczak z Kościelisk, pokazały nam zalety tej dyscypliny sportowej i uczyły nas prawidłowego chodzenia z kijkami.

Dziękujemy uczestnikom naszego wydarzenia na czele z panią Sołtys Anią Polak, mieszkańcom Gliczarowa Dolnego oraz przybyłym gościom z Białego Dunajca i Leszczyn. Dziękujemy także Ochotniczej Straży Pożarnej z Gliczarowa Dolnego za bezpłatne udostępnienie sali. Główną organizatorką posiadów była Janina Pępkowska – Wiceprezes Stowarzyszenia KOBIETY PODHALA

Posiady odbyły się w ramach Projektu:
Inkubator Inicjatyw

Organizator:     
Stowarzyszenie wARTko

Finansowanie:

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2014

Środki własne Stowarzyszenia wARTko

(PRZEPISY KULINARNE):

Przepis na bułeczki drożdżowe z parowaru

Składniki:

  1. 10 deko drożdży
  2. 1 kg mąki
  3. 5 jajek
  4. Niepełna szklanka mleka
  5. 1 kostka margaryny
  6. 1 kostka masła
  7. 3 duże łyżki cukru

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i połowę letniego mleka (mleko ma być letnie z ciepłego miejsca lub podgrzane z lodówki). Wymieszać i czekać aż zrobi się podwójna objętość. W tym celu trzymać w ciepłym miejscu. 1 kg mąki wysypać na miskę, jajka roztrzepać mikserem i do jajek wlewać powoli 1 kostkę roztopionej i ostudzonej margaryny, cały czas mieszając. Do wsypanej na miskę mąki nasypać cukier – 2 łyżki stołowe, wlewać margarynę wymieszaną z jajkami oraz rozpuszczone wcześniej drożdże. Ciasto wyrabiać aż do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki i od miski. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia (ok. ½ godz.) ciasto ma być przykryte ściereczką i ma być pozostawione w ciepłym pomieszczeniu. Ciasto ma przybrać podwójną objętość – tak ma wyrosnąć. Potem robimy z niego bułeczki i gotujemy na parze ok. 15 minut. Ugotowane bułeczki polewamy rozpuszczonym do różowości masłem lub polewamy na słodko – sosem toffi, truskawkowym, lub innym.

Smacznego!!!

Przepis Janiny Pepkowskiej.

Przepis na kurczaka w sosie chrzanowym wzięto ze strony internetowej: http://kotlet.tv/musztardowy-kurczak-z-warzywami/

Tekst: Józefa Kolbrecka

Zdjęcia: Piotr Semberecki

Drukuj